Wat bedoel ik met het "bewerken" van de foto's?

Alle foto's die ik neem, worden opgeslagen als "RAW"-bestand. Dit kan niet rechtstreeks bekeken of afgedrukt worden; het moet daartoe eerst omgezet worden naar een JPG-bestand.
Het fototoestel maakt al een "kladversie" van een JPG, maar dit gebeurt door het bruut afkappen van het dynamisch bereik, met als gevolg dat er daar dikwijls over- en onderbelichte delen op te zien zullen zijn. Het toestel zorgt immers slechts voor een "gemiddeld" goede belichting, maar weet niet welke uitersten gewenst zijn.
In het bijzonder op een feest, waar er met een flitser moet rondgewandeld worden, hebben we te maken met zeer wisselende lichtomstandigheden (zonlicht, flitslicht, kaarsen, spots,...), mensen die te dicht of te ver staan, weerkaatsende voorwerpen, enz. Het is dan ook bijna altijd nodig de omzetting naar JPG manueel te doen om een deftig resultaat te krijgen. Sommige delen moeten verdonkerd, andere opgehelderd worden; het kontrast moet soms verkleind, soms vergroot worden; verder moeten de witbalans, de kleurverzadiging en de helderheid geoptimaliseerd worden. Soms moeten lensvervormingen verbeterd worden, zeker als er een horizon te zien is. En tenslotte worden de scherpte en de ruis zo goed mogelijk gebalanceerd.
Desgewenst kan de foto naar zwart-wit omgezet worden. Ook daarbij is enige zorg nodig: sommige kleuren moeten voor de omzetting verlicht of verdonkerd worden, het kontrast moet meestal aangepast worden.

In onderstaande voorbeelden kunt u zien wat ik bedoel, en dan begrijpt u allicht waarom ik géén onbewerkte foto's meer aan klanten meegeef.

Onbewerkt JPG-bestand, door het toestel geproduceerd:

Manueel afgewerkte JPG van het originele RAW-bestand: